Miljöarbete

Dalarö Båtklubb värnar för en hållbar utveckling i Östersjön och för kommande generationers möjligheter till den härliga natur som vi har omkring oss!
Låt oss fortsätta värna om miljön och ha den i åtanke vid varje tillfälle då vi njuter av båtlivet oavsett om vi är ute och slappar i skärgården eller om vi jobbar och sliter för att få iordning båten för säsongen. Det är ju trotss allt den fina naturen och djurlivet som lockar de flesta av oss ut i skärgården!

Dalarö Båtklubbs miljöplan är senast uppdaterad 2018-03-03 och finns att läsa här: Miljöplan DBK 2018-03-03 .

Under 2017 genomfördes en hel del aktiviteter för att fortsätta framdriften av miljöarbetet på DBK. På följande länk finns en redogörelse: Miljörapport DBK 2017

Miljöinventering 2018

Under januari - februari 2018 genomfördes en miljöinventering/enkät där alla medlemmar fick möjlighet att delta med sina egna erfarenheter gällande bottenfärg och toalettavfall. Resultatet och jämförelse mot 2016 ses nedan.

2016 2018 +/-
Andel båtar med tillväxthämmande färg 45% 23% -22%
Andel båtar med giftfri färg 29% 45% +16%
Andel båtar utan bottenfärg 26% 32% +6%
Andel båtar med septitank utan däckstömning 6% 11% +5%
Andel båtar med portapotti 3% 5% +2%
Andel båtar utan toalett 68% 59% -9%

För fullständiga svar och slutsatser finns enkäten och svaren i sin helhet här.

Bottenfärger

1. Mjuka/självpolerande bottenfärger.
DBK har förbjudit användande av mjuka färger från och med 1/9 2015.
Båtbottnar som sedan tidigare är målade med mjuka färger, MÅSTE, innan torrsättning rengöras på miljökorrekt sätt, (t.ex. på en anläggning som har godkänd spolplatta, eller borsttvätt med uppsamling), senast 14 dagar innan torrsättning. Det är totalförbud att spola av båten på DBK's uppställningsytor om den är målad med mjuk/självpolerande bottenfärg. För aktuella tips gällande färgborttagning ladda hem och läs Transportstyrelsens publikation gällande detta här.

2. Hårda bottenfärger.
DBK tillåter endast användning av kemikalieinspektionens godkända hårda bottenfärger.
DBK rekommenderar att man även här rengör båtbotten en tid innan torrsättningen på en anläggning som har godkänd spolplatta, eller borsttvätt med uppsamling.
Det är tillåtet att spola av alla ytor på båten på land om det har gått 1 år sedan senaste målningstillfället.
Ladda hem en uppdaterad lista från Kemikalieinspektionen på godkända bottenfärger för Ostkusten här

3. Omålade båtar.
Inga restriktioner.

Toalettavfall

Inom hamnområdet finns toaletter som skall användas under tid då båtägaren med besättning vistas inom hamnanläggningen. Toaletterna är anslutna till kommunalt vatten och avlopp och efterhålls regelbundet av städpersonal.
Tömningsanordning för båttoaletter finns vid intilliggande serviceinrättning för Hotellbryggan på Dalarö samt vid MarinDepån i Vadviken.

Aktuell karta för tömningsanläggningar kan man hitta här.

Tips!
Ladda ner appen "Hamnkartan", utgiven av Transportstyrelsen, för att se vart närmaste tömningsanläggning finns.
Appen finns för både Iphone och Android.